Om oss

Elex.no er en tjeneste som eies av Den norske Bokhandlerforening. Elex er en beta-versjon, og kan derfor inneholde mindre feil og mangler.

Idèen om Elex ble unnfanget under arbeidet med Den norske Bokhandlerforenings digitaliseringsrapport "Hvordan sikre at bokhandelen også blir en handelsplass for digitalt innhold".

Rapporten ble lagt fram sommeren 2008 og en av dens anbefalingene knytter seg til ”den digitale fysiske bokhandelen”. Rapporten tror at tradisjonell fysisk bokhandel kan ta en rolle i et digitalisert marked. Dette fordrer imidlertid tilførsel av ny kompetanse hos ansatte i bokhandel. De må forstå begrepsapparatet og selv bruke digitale tekster.

Elex er et prosjekt som skal gi ansatte i bokhandel erfaring med nedlastning av digitale tekster, samt erfaring i bruken av elektroniske lesebrett. Vi tok utgangspunkt i den store mengden med pdf’er som sendes fra forlag til bokhandel. Dette kan være utdrag fra nye bøker, manuskripter eller trykkeklare pdf’er. Det sendes også en stor mengde med prøveeksemplarer (fysisk trykte bøker).

Hvis vi kunne flytte disse mengdene over til elektroniske dokumenter, i et system hvor tekstene kunne lastes ned og leses på et lesebrett, så ville vi i tillegg oppnå mindre bruk av papir og utskrifter hos bokhandel.

Tjenesten ble lansert mars 2009.

Digitale tekster som bokhandel laster ned fra Elex blir vannmerket med bokhandelens navn og tidspunkt for nedlastning.

Vil du ha en fullstendig oversikt over alle deltagere i prosjektet klikk her.

Elex er optimalisert for bruk på Sony eReader PRS 505 og bruk av Adobe Digital Edition.

For mer informasjon om Elex vennligst kontakt:

Anne Schiøtz
Den norske Bokhandlerforening
Øvre Vollgate 15
0158 Oslo

Telefon 22 39 68 00